dijous, 11 de desembre del 2014

El pacifista


El pacifista
John Boyne
Traducció d'Aurora Ballester
Empúries Narrativa
Barcelona
349 pàgines

"Asseguda davant meu al vagó de tren, la senyora gran que duia un xal de pell de guineu recordava uns quants dels assassinats que havia comès al llarg dels anys.
-Hi havia el vicari de Leeds -va dir, amb un lleu somriure, mentre es donava copets al llavi inferior amb l'índex-.I la conca de Harlepool, amb aquell secret tràgic que va ser la seva perdició..."

Sobre l'autor: Conegut especialment pel llibre El noi del pijama de ratlles (adaptada al cinema) John Boyne va néixer a Irlanda l'any 1971. Va estudiar a Dublin i ha publicat 9 llibres per a adults i 4 per a joves. Les seves novel·les han estat traduïdes a 47 idiomes i el seu darrer títol és A history of loneliness, que s'acaba de publicar al Regne Unit.

Sobre el llibre: En Tristan Sadler té 20 anys quan decideix viatjar fins a Norwich per lliurar unes cartes a la Marian Bancroft. No es coneixen, però el Tristan va lluitar a les trinxeres de França amb el seu germà, el Will Bancroft. En Will era un soldat jove com ell que durant la guerra decideix deixar les armes i fer-se objector de consciència, decisió difícil i arriscada en aquells moments, i que causa vergonya i deshonor a la família Bancroft posteriorment. Les cartes que li porta només són una excusa, perquè en realitat el que desitja explicar és un secret que el va minant per dins. Podrà d'explicar-lo?

Opinió: No ens deixem endur per les primeres paraules del llibre, no som davant d'una novel·la negra com ens podríem pensar. Som davant d'una novel·la emotiva, escrita senzillament, suaument, que ens explica detalls de la Primera Guerra Mundial, dels joves, molt joves, que es morien de ganes d'allistar-se i de lluitar pel seu país i la història trista del Tristan Sadler, (potser d'aquí el nom) desgranada lentament. Un bon llibre que us deixarà una mica trasbalsats i que us confirmarà que el món és injust i que cal evitar com sigui les guerres.
       

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada