dimecres, 21 de maig del 2014

Expediente 64

Expediente 64
Jussi Adler Olsen
Traducció de Juan Mari Mendizábal
Ed. Maeva
512 pàgines

"Carl había oído hablar de los sucesos de la noche por la radio de la Policia al salir del adosado de Allerod camino del trabajo. En circunstancias normales nada le habría interesado menos que lo que atañía al trabajo de la Brigada Antivicio, pero aquello parecía diferente"

Sobre l'autor: Jussi Adler Olsen és danès i s'ha convertit en un dels escriptors de novel·la negra de més èxit. Ha venut un milió d'exemplars de la sèrie de quatre llibres, que ara per ara, formen del Departament Q. Va guanyar el premi Glass Key l'any 2010.

Sobre el llibre: Quart llibre de la sèrie del Departament Q. Aquest cop es basa en un fet real, o més ben dit, en unes quantes situacions reals, que Olsen ha sabut convertir en una novel·la carregada de suspens. L'acció se situa, entre d'altres llocs, a Sprogo, una petita illa de Dinamarca. A l'hospital psiquiàtric/presó que hi havia hi van portar entre els anys 20 i 60 del segle passat prostitutes o dones que segons l'estàndard d'aquell moment no mereixien viure en llibertat. Uns fets històrics que molts danesos desconeixien i que Olsen s'encarrega de donar a conèixer. 
La investigació, però, s'inicia amb un cas de desaparició de fa cinc anys, que curiosament està lligat amb uns altres quatre casos de persones desaparegudes el mateix dia. Aparentment no sembla que hi hagi cap connexió i cap d'elles semblava que tingués motius per suïcidar-se. No és però l'únic cas en què ha de participar el Departament Q.

Opinió: Olsen posa nom a algunes internes i infermeres de l'hospital d'Sprogo, i transmet perfectament la ràbia de les situacions injustes. Ho fa de mica en mica, perquè la tensió vagi pujant fins el final. Tampoc no oblida ni per un moment les vides de Carl Morck, Assad o de la Rose, tot i que aquestes trames les deixa en suspens perquè no perdem les ganes de continuar llegint el Departament Q. Cinc estrelles.    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada